התדלדלות העצמות
העצם היא רקמה חיה, ובמשך כל החיים מתקיימים בה תהליכים של פירוק ושל בנייה. כמויות קטנות של עצם נהרסות ומוחלפות בעצם חדשה. בתקופת הילדות, ובעיקר בתקופת ההתבגרות, נבנית מסת העצם. עם סיום ההתבגרות, בין גיל 20 לגיל 30, מגיעים לכמות העצם המרבית. כמות העצם המרבית שונה מאדם לאדם. את הכמות הזאת קובעים גורמים תורשתיים וגורמים סביבתיים.
הגורמים הסביבתיים כוללים, בין היתר, תזונה, פעילות גופנית, מחלות וטיפולים שונים שנעשו במהלך השנים.
ליצירת קשר לחצו כאן
בעשורים השלישי והרביעי שווה קצב הפירוק של העצם לקצב הבנייה, כך שכמות העצם אינה משתנה. לאחר מכן - במיוחד אצל נשים לאחר הפסקת המחזור - עולה קצב הפירוק של העצם על קצב הבנייה, ולכן יש ירידה הדרגתית ומתמשכת בכמות העצם ובצפיפותה. כמות העצם אצל כל אישה בתקופה שלאחר הפסקת המחזור נקבעת על פי כמות העצם המרבית שאליה הגיעה עם סיום ההתבגרות ובהתאם לקצב שבו היא מאבדת מסת עצם החל מכניסתה לגיל המעבר.
קצב איבוד העצם הוא איטי יחסית: בין 1% לכמה אחוזים בודדים בשנה. אולם עם השנים מדובר באובדן מצטבר משמעותי, שאליו מתלווים שינויים במבנה העצם. התוצאה של התהליכים האלה היא ירידה בצפיפות העצם ובחוזקה וסיכון גבוה יותר להופעת שברים.
אובדן של מסת עצם
יכול להיות בדרגות חומרה שונות. בתחילת התהליך, כשאובדן העצם מועט, מכונה המצב - אוסטאופניה. כאשר האובדן של מסת העצם הוא חמור, מכונה המצב אוסטאופורוזיס.
הגורמים להיחלשות העצם ולחלות באוסטאופורוזיס
- מין - נשים מצויות ברמת סיכון גבוהה יותר מאשר גברים.
- גיל - מבוגרים מצויים בסיכון גבוה יותר מאשר צעירים. המצב שכיח יותר בנשים בגיל המעבר ובגברים בני 70 שנים ויותר.
- מבנה גוף - בני אדם עם ממדי גוף קטן ורזה, מצויים בסיכון גבוה יותר מאשר אנשים גבוהים בעלי מבנה גוף מלא.
- תורשה - מי שיש להם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שלקו במחלה מצויים בסיכון גבוה יותר ממי שאין להם קרובי משפחה שלקו במחלה.
- עישון - עישון הוא גורם סיכון למחלות רבות, ובהן מחלות עצם. בין היתר הוא מפחית את צפיפות העצם.
- הפסקת המחזור החודשי בגיל צעיר (חשיפה נמוכה לאסטרוגן) - נשים שאצלן הופיע המחזור בגיל מבוגר יחסית והפסיק בגיל צעיר יחסית חשופות יותר לאוסטאופורוזיס מאשר נשים שאצלן הופיע המחזור בגיל צעיר והסתיים בגיל מבוגר.
- הפרעות אכילה כמו אנורקסיה או בולימיה.
- צריכה מופרזת של אלכוהול.
- צריכה מוגברת של קפאין (יותר מ־2 מנות שתייה ביום המכילות קפאין).
- מחלות כרוניות שונות כמו: דלקת מפרקים כרונית, פעילות יתר של בלוטת התריס, סוכרת ארוכת שנים, אי־ספיקת כליות, מחלות מפרקים אחרות, מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), מחלת גושה, מחלת העצמות הפריכות (אוסטיאוגנזיס אימפרפקטה), איידס או נשאות של HIV, מחלות הורמונליות שונות והיפוגונדיזם (ירידה בייצור הטסטוסטרון בגברים).
- שימוש ממושך בתרופות מסוימות כמו: תרופות ממשפחת הסטרואידים, תרופות לטיפול באפילפסיה, תרופות לטיפול בסרטן השד ותרופות אחרות לטיפול בסרטן.
- שכיבה ממושכת - למשל בעקבות מחלה.
- שברים בעבר שלא נגרמו כתוצאה מטראומה.
- חוסר בוויטמינים ובמינרלים ובעיקר חוסר בוויטמין D ובסידן.
דלדול העצמות - תסמינים
לדלדול העצם כשלעצמו - אין סימני אזהרה. כל חשד לשבר מחייב, כמובן, פנייה לקבלת עזרה רפואית. אם אובחן שבר לאחר נפילה לא קשה (שלא בעקבות טראומה או תאונה) או לאחר מעידה, מדובר כנראה באוסטאופורוזיס -
במיוחד אם מדובר במטופל מבוגר. במקרה כזה יש לפנות לרופא כדי לקבל אבחנה מדויקת והוראות טיפול.
דרכי טיפול
טיפול בדלדול העצמות ודרכים למנוע אוסטאופורוזיס, כולל שינויים באורח החיים ונטילת
תרופות ייעודיות המחזקות את העצם ומונעות בריחת סידן. לנשים בגיל המעבר ולנשים שנמצאות בסיכון לאוסטאופורוזיס מומלץ לעשות שינויים באורח החיים הכוללים התעמלות שבונה עצם, תזונה נכונה וצריכה מוגברת של סידן ושל ויטמין
D מהמזון או תוספי תזונה לחיזוק עצמות. התעמלות שבונה עצם היא כל פעילות שמעמיסה משקל על השלד. גם הליכה היא פעילות מצוינת למטרה הזאת.
תזונה שמונעת דלדול עצם היא תזונה עשירה בסידן. למי שכבר אובחנה אצלו ירידה בצפיפות העצם מומלץ לצרוך גם תוספי מזון המכילים סידן וויטמין
D. ההמלצה לנשים מגיל 50 שנים ויותר ולגברים מגיל 70 שנים ויותר היא לצרוך מדי יום 1,200 מיליגרם סידן מהמזון או באמצעות תוספי תזונה.
Vitamins4u
אנחנו ב-
,Vitamins4uמתמחים באספקת ויטמינים ותוספי מזון איכותיים של המותגים המובילים ביותר בתחום, שיכולים לסייע לכם לחזק את העצמות ולמנוע התפתחותן של מחלות שונות. כמו כן, אצלנו תוכלו לקנות באופן מאובטח ובדרך ידידותית את מבחר המותגים המובילים בישראל. מטרתנו היא לאפשר קניה מושלמת וזול במיוחד עם שירות אדיב ומקצועי ומשלוח עד הבית.
(למידע נוסף על בעיות רפואיות שונות כמו כאבי ברכיים ודרכי טיפול, לחצו על הקישור הבא)
לכל שאלה צרו אתנו קשר:
אימייל:
[email protected]
או
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
המידע והתכנים באתר אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא.
כל חומר רפואי המופיע באתר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול.
השירותים והמידע באתר זה הינם כלליים ולא ניתן להתאימם באופן פרטני לצרכיו של כל אדם ואדם ועל כן ולצורך קבלת טיפול רפואי ו/או יעוץ אישי יש לפנות לרופא.